Toppers helpen toppers

Ken je het systeem van een wiel? Wanneer je een wiel laat draaien dan ga je vooruit. Ga je dan een heuveltje af, dan ga je steeds harder. Zo is het ook bij topsport. Om een topsport echt een topsport te maken moeten er prestaties geleverd worden. Hier kunnen talenten zich aan spiegelen en fans kunnen de sport nog populairder maken, dan het al is. In het zwemmen is het niet anders. Nederlandse topzwemmers die waren er in het verleden veel, maar wanneer we ze allemaal de revue laten passeren zijn we erg lang bezig. Ik hou het dus bij drie toppers.

Inge de Bruijn. Lange blonde haren verstopt in een badmuts. Een zwoele stem en een toplichaam. Dat typeert de uiterlijke verschijning van Inge de Bruijn. De Nederlandse topzwemster is inmiddels gestopt maar heeft een enorme lijst aan overwinningen, medailles en records aan haar kont hangen. Op internet is vast een lijst te vinden van haar triomfen, maar het is goed om aan te scherpen hoeveel belang deze dame heeft voor de ontwikkeling van de zwemsport in Nederland.
Pieter van den Hoogenband. De goedlachse Brabander met een ijzeren wil. Net al Inge is Pieter gestopt, maar heeft hij een lange rij overwinningen achter hem staan. Vooral de tweestrijd met Ian Thorpe was legendarisch.

Ranomi Kromowidjojo. Ranomi is nog steeds zwemster en deelnemer in het internationale zwemmen. Ze is een winnaar en voorbeeld voor velen.

Zoals je dus ziet zijn er genoeg toppers in het zwemmen aan wie grote talenten zich kunnen spiegelen. De fans hebben dan posters thuis aan de muur hangen en we kijken allemaal onze ogen uit tijdens de grote kampioenschappen en de Olympische Spelen. Het zwemmen is goed vooruit gegaan en een voorbeeld voor andere watersporten. Schitterend toch?